зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!

IT TAKES TWO – ДИКСИЛЕНД ДУО ВЕНЦИ БЛАГОЕВ И ВЛАДИМИР РАДУЛОВ

IT TAKES TWO – ДИКСИЛЕНД ДУО ВЕНЦИ БЛАГОЕВ И ВЛАДИМИР РАДУЛОВ

Един нетрадиционен проект ще представят тромпетистът Венцислав Благоев и пианистът Владимир Радулов. “Диксилендът е музика за голяма формация, но ние го свирим с цялото си същество, затова и двама сме напълно достатъчни”, шегуват се музикантите.

Проф. Владимир Радулов е доктор на педагогическите науки, водещ специалист в обучението и рехабилитацията на зрително затруднени деца и възрастни, преподавател по История на джаза в Музикалната академия. Самият той полусляп в света на предметите и цветовете, но с ясен поглед и дълбоко усещане в света на музиката. Джазът е негова юношеска любов – силна и запомняща се завинаги. Очарован и изкушен от Луис Армстронг, Ела Фицджералд, Бени Гудман, започва да свири на акордеон, а по-късно на пиано. Като студент Владимир Радулов с лекота се налага като водещ музикант в университетския джаз квинтет, а по-късно става и негов ръководител. Създава и първия студентски джаз клуб към СУ “Климент Охридски”, изнася беседи за джаза, кани водещи музиканти. Тази дейност е в основата на бъдещите му изяви като радиоводещ. Той е и един от основателите на “Рагтайм бенда”, формация, която е начало на джаз кариерата на не един и двама водещи български джазмени.

“Джазът е райска алея за душата, джазът е провиждане.” Така проф. Радулов описва страстта си и вече 25 години  я споделя със слушателите всеки вторник вечер, когато  застава пред микрофона на предаването “Джаз студио” на програма “Хоризонт”.

Венцислав Благоев (тромпет, флигорна, банджо) е сред най-добрите джаз музиканти в България. Артист с над 20-годишен опит, концертирал е на изключително престижни световни джаз сцени. Носител на най-високото отличие за джаз – “Кристална лира” – за 2010 година. В Благоевград Венцислав е артистичен директор на джаз фестивалa “Джаз панорама Благоевград”. Тази година се проведе от 12 до 14 май 2011 г. и сред гост-звездите бяха музиканти от световна величина като Ранди Брекър, Стефан Белмондо. Пак там, съвместно с Биг Бенд Благоевград Венци осъществи два изключително силни проекта с американските гост-звезди Джанис Харингтън (http://www.mono.bg/article-4420.html, )и Ари Роланд Квартет (http://www.ventzijazz.com/reviews/125-ari-roland-and-ventzi-blagoev-messengers-in-month-of-jazz.html, http://www.ventzijazz.com/reviews/132-the-music-that-heals-in-eng.html )

Венцислав Благоев е част от организационно-артистичния екип на фестивала “Пловдивски джаз вечери”. Участник във всичките му издания, Венци осъществи два изключително силни проекта в последните две издания – концерт с петкратния носител на “Грами” за джаз Ранди Брекър (http://www.slovesa.net/?id=2086, http://www.ventzijazz.com/reviews/109-poetry-for-two-trumpets-and-friends-in-eng.html ) и с добилия световна популярност саксофонист Чико Фрийман (http://plovdivjazz.com/news-2010/163-press-release.htm )

Венци Благоев е идеатор и основен организатор на проекта Лайв Зара Джаз в Стара Загора (http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=123119389774), който има вече 18 издания и над 30 гост-звезди, сред които Марио Станчев, Антони Дончев, Петрониус Негреску, Олег Чали, Любомир Денев, братя Владигерови, Хуан Себастиан Гарсия-Херерос и др.

Благоев е добре познат и на по-широка аудитория благодарение на  циклите концерти “Осторв на музиката: Джаз под открито небе” (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=565246 ), които осъществи през 2009 и 2010 година в парка “Заимов” и  детските джаз матинета “Джаз за смели птици” (http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=11111&sid=15 ), които стартираха в средата на май 2010 и вече дузина издания. В периода 2004 - 2009 г. Венцислав Благоев е съавтор, водещ и участник на джазконцертите, организирани от Първо студио на БНР, които се излъчват на живо. 


списък артисти
спонсори
Генерален Златен Сребърен Спонсор Медийни Партньори