зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!

КИНОЛЕКТОРИЯ СЪС ЦВЕТОМИР ЦАНКОВ: ПОЧИТ КЪМ БИЛИ ХОЛИДЕЙ И ФРАНК СИНАТРА

 КИНОЛЕКТОРИЯ СЪС ЦВЕТОМИР ЦАНКОВ: ПОЧИТ КЪМ БИЛИ ХОЛИДЕЙ И ФРАНК СИНАТРА

Съпътстващата тазгодишния Дикси Джаз фест – Велико Търново кинолектория, модерирана от Цветомир Цанков, ще отдаде почит към две от големите имена във вокалния джаз във връзка със стогодишнината от тяхното рождение - Били Холидей и Франк Синатра.

Лейди Дей и певецът със „старите сини очи“, често определян като Гласът,  сами по себе си са еталон не само за стилово майсторство в историята на джазовото изкуство, но и за сценично присъствие и въздействие върху публиката. Неслучайно вниманието на Холивуд се фокусира върху тях още в ранните години на техните кариери.  И макар поради редица причини в краткотрайната кариера на Лейди Дей киното да не е толкова щедро спрямо нея, то при Синатра се стига до цели периоди в зрелия му житейски път, в които спира да пее, за да снима филми. Ако оставим на жълтите хроникьори да нищят колизиите около браковете му с актрисите Ава Гарднър и Миа Фароу /два от общо четири брака!/, то не може да не предизвиква  възхищение фактът, че в далечната 1953 година Синатра грабва и статуетка „Оскар“ /макар и за второстепенна роля/.

И ако звездата на Синатра грее на филмовия небосклон с десетилетия, то след ранната смърт на Лейди Дей през 1959 година настъпва 13-годишен период, в който холивудските студия търсят начини, за да филмират нейната автобиографична книга „Лейди пее блус“. През 1972 година ролята на Били Холидей в едноименния филм е поверена на друга една вокална легенда в музиката на ХХ век – Даяна Рос. Първата вечер от кинолекторията ни посещаваме именно на този биографичен филм, който ще „подгреем“ с първата поява на Били Холидей в киното в една късометражка, изобразяваща музикалната визия на големия Дюк Елингтън за живота на чернокожите в Харлем. Нейното заглавие е „Симфония в черно: Рапсодия на негърския живот“, а годината на производството ѝ е 1935.

Във втората вечер на нашата кинолектория ще почетем Синатра с една от най-известните му роли – тази в мюзикъла „Висше общество“, заснет през 1956. В качеството си на романтичен идол Синатра вперва „старите си сини очи“ към красивата Грейс Кели, но като музикант с неслучайното си прозвище „Гласът“ си партнира с легендарните Бинг Кросби и Луи Армстронг.

Приятно гледане!

https://www.facebook.com/pages/%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%A6%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F/557504211015855?fref=ts


списък артисти
спонсори
Генерален Златен Сребърен Спонсор Медийни Партньори